joris teepe banner hp 1100x260

2023-02-27 JazzFlits

Op het hoesje staat het niet, wel op de downloadversie die ik kreeg van ‘The Rutabaga Sessions’.
Rutabaga is een knolgewas dat in Zweden in het wild groeit en dankzij de ‘Dutch Connection’ bij ons als koolraap bekend staat. Koolraap is geen groente die hoog op het verlanglijstje staat en dat maakt het raadselachtig. Want dit duo-album zou bij liefhebbers van jazz - zoals jazz in de jaren zestig en zeventig bedoeld was - juist hoog op de verlanglijst moeten staan. De cd bevat zestien jazzstandards, althans nummers die dat zouden moeten zijn of worden en waarvan meer dan de helft door Teepe en Van Bavel zijn geschreven, aangevuld met net zulke mooie composities van Barry Harris, Kenny Kirkland, Duke Ellington en Mike Stern en twee nummers uit het Great American Songbook. Teepe en Van Bavel vormen een duo zonder drums. Die wordt geen seconde gemist. Van Bavel heeft tientallen, zo niet alle jazzpianisten in zich opgezogen.
Van Tommy Flanagan tot Harold Mabern en van Milt Buckner tot Keith Jarrett. Een snufje van de ene en een scheutje van de ander, subliem gemengd tot een eigenzinnig recept waaraan hij zijn eigen smaak heeft gegeven. Van Bavel is niet zuinig met noten, springt soms als een hard kwispelende hond swingend alle kanten uit. Maar Joris Teepe is het baasje dat de lijn laat vieren waar het kan en hem strak houdt waar dat nodig is. Velen weten dat Teepe jaren in New York woonde en met de grote jongens speelde, weinigen dat hij alweer enige tijd in Amsterdam is neergestreken. Kennelijk is dat bij zo weinigen bekend dat op de ‘playlist’ van dit prachtige duo vooral de kleinste podia staan. Teepes jarenlange verblijf in Amerika is te horen. Zijn basspel is Amerikaans: hij trekt hard en meedogenloos aan de snaren. Teepe legt daarmee zo’n solide basis dat Van Bavel als het ware gedachteloos zijn gang kan gaan. De bassolo’s zijn al net zo superstrak waarbij de rollen tussen beiden worden omgekeerd.
Je zou kunnen denken dat dit geweldige, spontaan spelende duo swingende jazz van decennia terug maakt, maar dat is een ernstig misverstand.
De jazz van Teepe en Van Bavel is gewoon tijdloos. (Tom Beetz)
Bezetting:
Joris Teepe (contrabas),
Rob van Bavel (piano).

Bron: http://www.jazzflits.nl/jazzflits21.04.pdf